Monday, November 30, 2009

Kuah Kacang


This dish was to dip in with the compressed rice . At the same time for the satay. I halved the ingredients. Making adjustments at my side.


Kuah Kacang
Sources:-From resipidiana.blogspot.comBahan-(Ingredients:-)
1 kg kacang tanah, digoreng dan dikisar-(groundnut, fried and grounded)
4 batang serai dititik-(lemon grass bruised)
1 inci lengkuas, dititik-(galangal bruised)
3 sudu makan serbuk ketumbar-(tbsp coriander powder)
1/2 sudu makan serbuk jintan putih-(tbsp cumin powder)
3/4 cawan air asam jawa(pekat)-(cup tamarind juice-thick)
500ml air-(water)
1 ketul gula melaka-(1 block palm sugar)
1/2 cawan gula pasir-(sugar)
garam & serbuk perasa secukup rasa-(salt and msg to taste)
3/4 cawan minyak, untuk menumis-(cup oil for saute)

Bahan kisar-(Blended ingredients:-)
20 tangkai lada kering-(dried chillies)
2 biji bawang besar-(large onions)
2 ulas bawang putih-(garlics)
1/2 cawan udang kering(yang telah direndam dan dibersihkan-saya tak letak ini)-(cup dried shrimp-soaked-I didnt put this)
Cara cara-(Method:-)
Panaskan minyak dalam periuk. Masukkan serai dan lengkuas yang telah dititik. Tuangkan bahan yang telah dikisar bersama serbuk ketumbar dan jintan putih. Gaul rata dan masak rempah sehingga naik bau. Masukkan garam, gula, gula melaka dan air asam. Masak sehingga mendidih. Masukkan kacang yang telah dikisar bersama air. Jika kuah agak pekat boleh tambah sedikit air. Masak sehingga keluar minyak. Kemudian boleh dihidangkan.-(Heat oil in a saucepan. Add in lemon grass and galangal. Add in blended ingredients together with coriander powder and cumin powder. Stir well and cook till fragarant. Add in salt, sugar, palm sugar and tamarind juice. Cook till bubbling. Add in grounded groundnut and water. If gravy thickens add some water. Cook till oil rise up the surface. Ready to be serve)

No comments: